Köpråd

Köprådgivning

Vägen till ett bostadsköp är en spännande resa och kanske ditt livs största affär. För att underlätta för dig hittar du här information och tips som tar dig från start till mål.

Köpråd - Här hittar du information och tips som tar dig från start till mål i en bosadsaffär.

Att köpa ett hem i 7 steg

Söka bostad
Fundera kring vilka krav du har på din framtida bostad, läge, yta, möjlighet och vilja till framtida investeringar i bostaden och budget. En mer omfattande behovsanalys gör att du enklare kan fokusera på de bäst lämpade objekten för just dig.

Gör gärna en intresseanmälan för att ta del av information kring framtida objekt.
Bolån & lånelöfte
Att kontakta din bank och inleda samtal kring bolån och lånelöfte är en viktig förberedelse som klargör dina förutsättningar och ekonomiska nivåer i kommande budgivningar. Vi hjälper dig gärna med en boendekostnadskalkyl.
På visning
Vi genomför både öppna visningar, bokade visningar och i vissa fall förhandsvisningar, beroende på vad som är bäst lämpat. Kom väl förberedd till visning Läs igenom samtliga dokument såsom besiktningsprotokoll, driftkostnadsblankett, årsredovisning och objektsbeskrivning och sammanställ därefter dina frågor och funderingar till mäklaren. Mejla gärna dina frågor till mäklaren innan visning för att ge bästa förutsättningar till fullständiga svar. Tänk på att noggrant undersöka bostadens samtliga utrymmen då du som köpare har en omfattande undersökningsplikt.
Budgivning
Efter genomförda visningar kommer mäklaren kontakta dig och stämma av ett eventuellt intresse. Nu inleder den mest nervkittlande delen. Vi vill att du som köpare ska känna dig trygg i processen och tydligt informeras om budgivningens förutsättningar. Vi arbetar enligt mäklarsamfundets riktlinjer. För en säkrare och tryggare budgivning erbjuder vi legitimering och verifiering av lånelöfte. Slutgiltigt är det alltid säljaren som beslutar vem eller vilka som får köpa deras bostad. Mäklaren ska dokumentera och förmedla samtliga bud till säljaren. I de flesta fall är budgivningen öppen vilket betyder att samtliga bud är transparenta och visas på exempelvis hemnet. I några få fall informeras bara mäklare, säljare och du som budgivare. Besluta dig för dina maxnivåer innan påbörjad budgivning så att du inte lockas in på högre nivåer än vad din ekonomi klarar av. Informera din bank efter vunnen budgivningen för att signera lånehandlingar.
Köparens ansvar
Du som köpare har en omfattande undersökningsplikt av bostaden. I det flesta fall genomförs en besiktning av en certifierad besiktningsman eller annan sakkunnig. Var noga med att kontrollera vilka delar besiktningsmannen eventuellt inte undersökt, vilket brukar kunna vara VVS, el, värmesystem och i vissa fall tak och vind. Som köpare är du fortsatt ansvarig att undersöka dessa utrymmen trots att besiktningen inte inkluderat dessa. Om besiktningsmannen påpekar fel och brister i besiktningsprotokollet är du skyldig att göra en ytterligare teknisk undersökning.
Försäljning & kontrakt
Efter att köpeavtalet är undertecknat av både köpare och säljare är försäljningen avslutad. Notera att inga muntliga löften är giltiga vid fastighetsaffärer. 10 % av köpeskillingen betalas ut i en handpenning ett antal dagar efter att kontraktet undertecknats. Handlingen är fullt ut bindande när alla villkor är uppfyllda. Underteckna kontraktet snarast för att säkra affären.
Tillträde
Som köpare blir du formell ägare av bostaden vid tillträdet. Vid detta tillfälle betalas resterande del av köpeskillingen. Nycklar och övriga handlingar överlämnas till köparen. I det fall en lagfartsansökan ska undertecknas ansvarar mäklaren för att detta dokument upprättas och skickas till lantmäteriet. Kom ihåg att du som köpare är ansvarig för att godkänna flyttstädningen.

Se till att i god tid lösa samtliga praktiska förberedelser inför tillträdet så som flyttstäd, adressändring, eventuella abonnemang, flytthjälp och försäkringar.